Maak je eigen compost

Met compost verbeter je de grond. Je kunt compost kopen, maar zelf maken is veel leuker.

Wanneer je zelf compost maakt is de kringloop helemaal rond. Groenafval uit keuken en tuin verwerk je tot rulle compost die weer teruggeeft aan de bodem en dat geeft enorm veel voldoening. Compost geeft voeding aan de tuin en verbetert de structuur van de bodem. Maar niet alles mag zomaar in de compostbak of op de composthoop.

Wat mag wel op de composthoop:
  • Groenafval uit de (moes)tuin
  • Bladeren
  • Fijngeknipte takjes
  • Stro
  • Stukjes onbedrukt karton
  • Ongekookte biologische groente- en fruitresten uit de keuken
  • Eierschalen
  • Dierlijke mest (niet van hond of kat)
  • Grasmaaisel
Wat mag niet op de composthoop:
  • Gekookte en/of bereide etensresten waaronder ook brood, kaas en vlees
  • Afval van de bbq (as bevat vet)
  • Steenkool, etc

Door de hoop eens in de zes weken ondersteboven te keren met een riek, versnel je het verteringsproces. Maak de composthoop nat bij droogte en dek hem af bij veel regen. De compost is klaar als hij donkerbruin van kleur is en kruimelig van structuur.

Afhankelijk van wat je op de hoop gooit, duurt het proces zes maanden tot twee jaar.